Smarthome en domotica

Wat is domotica en wat kunnen we er mee?
In feite is domotica niets anders dan huisautomatisering. Wanneer we kijken naar waar het woord vandaan komt is dat ook meteen duidelijk. Het is namelijk een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en informatica, telematica en robotica.
De term domotica wordt steeds vaker gebruikt voor allerlei technische producten, waarbij de integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven centraal staat. We maken hierbij geen onderscheid tussen binnenshuis en buitenshuis. Domotica, kortom, omvat alle technologische middelen die het leefcomfort verbeteren, in of rond het huis.

Domotica of een standaard elektronische installatie?
Is domotica dan niet hetzelfde als een standaard elektronische installatie? Het antwoord is nee. Met een standaard elektronische installatie kunt u in principe alles aansturen in uw woning. De verlichting gaat dan aan of uit. Hetzelfde geldt voor de verwarming en ook de toegang tot uw woning is elektronisch te regelen. Het verschil met domotica zit in de integratie van verschillende elektronische installaties. Een domotica systeem maakt het mogelijk om installaties op elkaar af te stemmen, met elkaar te laten communiceren. Dat wil zeggen, u stelt bijvoorbeeld in dat de verwarming aan of uit gaat wanneer u het raam open of dicht doet.

(lees verder onder de afbeelding)

 

De toekomst is nu: Smarthome
Het woord zegt het eigenlijk al: slim huis. Oplossingen voor alledaagse handelingen worden overgenomen door automatische processen, doordat de betreffende objecten zijn verbonden met een netwerk en onderling gegevens kunnen uitwisselen.
Meer comfort, veiligheid en ook nog besparen op je energierekening. Dat is een aansprekende en aantrekkelijke eigenschap die een smarthome met zich mee kan brengen.

Hoe werkt het en is het iets voor mij?
In een smarthome kunnen allerlei apparaten met elkaar communiceren. De TV’s, lampen, maar ook radiatoren, tablets en zelfs sloten. Ze wisselen informatie met elkaar uit met behulp van bijvoorbeeld wifi of bluetooth. Veel dagelijkse handelingen, zoals het bedienen van de verlichting, verwarming, muziek, rolluiken en eigenlijk alles wat u wilt gebeurd automatisch. In een slim huis wordt alles voor je geregeld. Na gedegen onderzoek zijn wij op een Oostenrijks product gekomen, Loxone zij begrijpen als geen ander hoe je een smarthome behoord te werken. Video Loxone.

Yortech kan alle voor- en eventuele nadelen voor uw situatie op een rijtje zetten en samen met u bekijken of u ook smart de toekomst ingaat.
Geïnteresseerd in smarthome en domotica? Neem vrijblijvend contact met ons op.