Armaturen

Voor het bevestigen en dragen van één of meerdere lichtbronnen worden verschillende draagconstructies gebruikt. Deze constructies worden ook wel armaturen genoemd. Het woord armatuur is afgeleid van het Latijnse woord armatura, dit woord kan in het Nederlands worden vertaald met uitrusting of bewapening. Een armatuur heeft niet alleen een dragende constructieve functie het is tevens een bescherming van de aansluiting van de lichtbron op het lichtnet.

Er zijn verschillende manieren waarop armaturen kunnen worden bevestigd. Zo kunnen armaturen bijvoorbeeld bevestigd worden in een plafond dit kan zowel in het zicht gebeuren als verborgen in de vorm van inbouwpots. Verder kunnen armaturen ook aan een muur worden bevestigd. Soms wordt een verlichtingspunt voorzien van verschillende soorten armaturen. Het is ook mogelijk om een armatuur te bevestigen op een scharnierende arm zodat de verlichting op verschillende manieren kan worden bewogen. Hierdoor kan de verlichting altijd de gewenste plek belichten. Hieronder ziet u enkele voorbeelden armaturen en schakelaars geïntegreerd in het interieur (via KNX).